Overslaan en naar de inhoud gaan

Blog #1: Wat is BIM?

MEP

Wat is BIM?

BIM is tegenwoordig overal, maar ... wat is BIM?  Niet alleen door de bouwsector, maar ook klanten zelf kunnen en willen BIM toepassen. Tegenwoordig zijn de termen nog steeds verwarrend, waarbij software wordt gecombineerd met methodologie en ontwerp.

"Bouwinformatiemodel"

BIM is een methodiek die het anticiperen op een virtuele constructie van het gebouw / de infrastructuur bevordert (trouw en met alle benodigde informatie / gegevens over de gebruikte elementen) om een ​​efficiëntere constructie te garanderen, aangezien fouten worden geminimaliseerd bij het uitvoeren van het werk. Centralisatie en gemeenschappelijke toegang tot alle informatie over het gebouw / de infrastructuur is een andere pijler van deze methodologie, waarbij de tussenkomst van alle betrokkenen tijdens het bouwproces, maar ook gedurende de gehele levenscyclus van het gebouw / de infrastructuur wordt bevorderd.

Hier geven we u definities, om vorm te geven aan wat BIM is :

  • WAT IS BIM ALS TERM ?
    • Het komt uit het Engels "Building Information Modelling"
  • WAT IS BIM ALS METHODOLOGIE ?
    • Proces voor het genereren, beheren en interpreteren van gegevens van een virtueel model van een gebouw gedurende zijn levenscyclus.
    • Technologische tool voor projectmanagement, door middel van een 3D digitaal model, dat kosten verlaagt, ontwerp- en productietijden verkort en de kwaliteit van engineering, architectuur en bouwprojecten verbetert.
    • Trouwe en nauwkeurige virtuele constructie voorafgaand aan de daadwerkelijke constructie (ook in bestaande gebouwen om dezelfde acties van verschillende soorten aan te pakken), waardoor mogelijke risico's / storingen vooraf worden herkend, waardoor flexibele en veel minder dure geanticipeerde oplossingen mogelijk zijn.
    • Bron van informatie die toegankelijk is voor alle betrokkenen bij het bouwen en nabouwen, ten gunste van een effectief, transparant en samenwerkingsproces.
    • Het is het perfecte voertuig om efficiënte werkmethoden, zoals Lean Construction of IPD, toe te passen op het bouwproces .
  • WAT IS BIM IN SAMENWERKING MET SOFTWARE EN HARDWARE ?
    • De BIM-methode maakt gebruik van 3D-modelleringssoftware die middelen optimaliseert en de interpretatie en visualisatie van het model vóór, tijdens en na de uitvoering ervan vergemakkelijkt.
    • De gebruikte software is niet uniek, er zijn er meerdere op de markt zoals (onder andere) Archicad of Revit, hoewel er een gemeenschappelijk standaardformaat is dat communicatie tussen software en entiteiten mogelijk maakt, ongeacht waar de informatie vandaan komt. Dat formaat is het .IFC.
    • Het gebruik van uiterst precieze technologische hardware , zoals de 3D-laserscanner, maakt het op zijn beurt mogelijk om een ​​zeer krachtige puntenwolk te verkrijgen die als basis dient voor de constructie (het ontwerp) van het virtuele model.

“BIM is geen software, maar een methode die software gebruikt en mogelijk aanvullende hulpmiddelen nodig heeft, zoals een 3D-laserscanner, om een virtueel model te ontwerpen dat trouw is aan elk gebouw of elke infrastructuur.

Het BIM-model is, naast de virtuele versie van het gebouw of de infrastructuur (gebouwd of gebouwd), een live database die digitaal beschikbare informatie over elk item in detail toestaat , van afmetingen tot merk en model (afhankelijk van niveau van het BIM-model, ook wel LOD-niveaus genoemd).

Bovendien maakt de BIM-methode het mogelijk om alle acties te centraliseren via het BIM-model, waartoe alle agenten die betrokken zijn bij het bouw-, rehabilitatie- of onderhoudsproces (onder andere) gedurende de hele levenscyclus van de infrastructuur of het gebouw toegang hebben .