Pointcloud analyse: Komt mijn BIM-model overeen met de werkelijkheid?
Vaak wordt een BIM-model van de bestaande toestand gecreëerd op basis van historische tekeningen, maar de vraag blijft altijd: klopt dit wel?
Onlangs kregen we het verzoek om een pointcloud te maken ter verificatie van het BIM-model van een Kapucijnenklooster, gebouwd tussen 1880 en 1882.
Werkwijze:
Om dat te realiseren hebben we het exterieur van het klooster en de kerk alsmede het interieur van de kerk ingemeten met statische scanners van Farotechnologies, terwijl we het interieur van het klooster vastlegden met een NavVis VLX mobile mapping device.
Met een total station werden controle punten ingemeten ter verificatie van de poinclouds, alsmede voor het bepalen van de RD- en NAP-coördinaten en het uitzetten van een lokaal coördinatenstelsel.
We combineerden alle meetdata tot één totaal van het complex en vergeleken dit met het ArchiCAD BIM-model van de bestaande toestand. De controle gebeurde deels met software en deels visueel.
Poincloud vs BIM bestaande toestand:
Hierbij werden onder andere de volgende onderdelen geanalyseerd:
· Verdiepingshoogtes en vloerdiktes
· Ruimtelijke indeling verdiepingen
· Posities en grootte wandsparingen, trapgaten, trappen, kolommen etc.
· Vergelijking gebouw omtrek t.o.v. kadasterdata
Verder kan in een vervolg traject nog specifiek gecontroleerd worden op vloerverloop en scheefstand van muren en kolommen.
In de video tonen we een fly thru van onze pointcloud, welke we gebruikt hebben als onderlegger voor de analyse.
Heeft u vragen over de mogelijkheden van 3D-inmeten en model verificatie? Neem gerust contact met ons op. We delen graag onze expertise!