Overslaan en naar de inhoud gaan

Blog #5: Help, de realiteit komt niet overeen met mijn plannen

BLOG ES NUMMERO CEZ ofzo

Te vaak worden ontwerpen gemaakt op basis van beslissingen of op basis van onjuiste informatie , voornamelijk als gevolg van fouten bij het verzamelen van gegevens. Dit heeft een eenvoudige oplossing, meting met 3D laserscanner zorgt voor nauwkeurige, betrouwbare en snelle gegevensverzameling. Het resultaat is de zogenaamde puntenwolk die direct in CAD of BIM kan worden beheerd.

Dit maakt het mogelijk om een digitale tweeling te verkrijgen , zowel in de ontwerp-, bouw- als onderhoudsfase, waardoor een echte weerspiegeling met de werkelijkheid wordt verkregen. Wat is een digitale tweeling? Een digitale tweeling is:

             Een fysiek product in een werkelijke omgeving;
             Een virtueel product in een virtuele omgeving;
             Connecties van data en informatie die de virtuele en fysieke producten verbinden.

In het ideale geval bevat de Digitale Tweeling alle informatie van het fysieke product. Het is een representatie van alle aspecten van het product. Dat wil zeggen niet alleen de mechanische en geometrische representatie van een product , maar ook de elektronische representatie. Inclusief “embedded software”, micro-en besturingssoftware, product data, sensor data etc.

BIM praat veel over besparen en verbeteren: over het verlagen van kosten door vroege detectie van fouten, over het verbeteren van de communicatie tussen de betrokken partijen, over consistente, waarheidsgetrouwe en bijgewerkte informatie. Al het ontwerp van deze digitale tweeling maakt het mogelijk om de verschillende disciplines die het integreert te verifiëren en conflicten op elk niveau te identificeren.

Het probleem kan zich voordoen wanneer het herstel of de renovatie van een woning uitsluitend is gebaseerd op de informatie (min of meer samenvallend met de realiteit) van bestaande archiefplannen.

Maar in hoeverre weten we zeker dat de informatie in deze vlakken waar is en overeenkomt met de realiteit? Moeilijk te beantwoorden, vooral als we er rekening mee houden dat deze metingen vaak handmatig zijn uitgevoerd, met meetlint of laserpointer. en bijna allemaal hebben we een voorbeeld, vooral in oude en complexe gebouwen, waar het verkrijgen van een echte en betrouwbare meting moeilijk was vanwege de complexiteit van het gebouw, maar een episch epos vanwege menselijke beperkingen.

In het geval van projecten die bij BIM worden uitgevoerd, waarbij het doel is om een ​​virtuele replica van het betreffende gebouw te verkrijgen, krijgt de laserscannermeting meer betekenis en waarde. Allereerst vanwege de nauwkeurigheid en snelheid, vergeleken met de verificatie van bestaande plannen, om het BIM-model te configureren.

Het uitgangspunt, zijnde een echte en ware reflectie, helpt beslissingen te nemen vanuit de kennis en het vertrouwen dat alleen de laserscanner ons geeft. En het is goed om te onthouden dat, als metingen de basis vormen van ons transformatie- of renovatieontwerp, hoe nauwkeuriger we berekenen, des te beter beslissingen we kunnen nemen. Het nemen van goede beslissingen heeft een directe invloed op alle fasen van het project.