Overslaan en naar de inhoud gaan

Een pointcloud wat is het, hoe maak je er een, en wat kun je er mee doen?

Wat is een pointcloud BIMnD

Een pointcloud bestaat uit miljoenen X-,Y-, Z coördinaten die gezamenlijk een 3d weergave van een gebouw of installatie weergeven.

pointcloud_fabriek

 

Hoe maak je een point cloud:

Met behulp van 3d laserscanners kan men een pointcloud maken.

3D Laserscanners

Een laserscanner is een apparaat dat van een aantal verschillende sensoren en technologieën gebruik maakt. De belangrijkste is een lidar-sensor, deze maakt aan de hand van laserpulsen honderdduizenden uiterst nauwkeurige metingen per seconde. Elke meting wordt vervolgens omgezet naar een pixel met een X-,Y-,Z coördinaat. Al deze pixels tezamen vormen de pointcloud. Met behulp van een camera worden de pixels vervolgens ingekleurd om kleur toe te voegen aan de point Cloud.

Er zijn meerdere soorten laserscanners in de markt elk ontworpen voor bepaalde toepassingen. Wij zullen ons beperken tot de onderstaande soorten:

Statische laserscanners

Dit zijn 3D laserscanners waar er vanuit steeds een vaste positie metingen worden gedaan.

mobiele_laserscanners_BIMnD

statische_3D_laserscanner

 

 

 

Mobiele laserscanners:

Dit zijn scanners die ook in beweging zijn tijdens het doen van de metingen.

Welk type  scanner moet worden ingezet is afhankelijk van een aantal zaken denk bijvoorbeeld aan:

  • Scanbereik: korte, middellange en lange afstand.
  • Objecttype en bereikbaarheid
  • Niveau verschillen etc.

In principe is er voor elke toepassing een 3d laserscanner in te zetten. In meerdere projecten worden ook beide type scanners ingezet en worden de meetdata van deze verschillende scanners later samengevoegd tot 1 pointcloud. Zo is het mogelijk om zeer grote objecten / trajecten / gebieden in kaart te brengen.

Waarvoor kun je een pointcloud gebruiken?

Een pointcloud geeft een naukeuring beeld van een gebouw of installatie of gebied. Ze geven de gebruikers ervan dus een duidelijk inzicht in de as- build situatie.

Enkele toepassingen van een pointcloud:

1: Het maken van plattegrondtekeningen en NEN metingen.

Met een pointcloud is het zeer gemakkelijk om een plattegronden van objecten te maken. De kan door een vanaf een bovenaanzicht op bijv. 1,5 hoogte de plattegrond na te tekenen met modelleer software. In de meeste CAD software is het tegenwoordig mogelijk om een pointcloud in te laden.

Er zijn op dit moment ook al AI toepassingen die automatisch een plattegrond kunnen genereren uit een pointcloud.

2: BIM Modelleren in bijvoorbeeld Revit / ArchiCAD / SketchUP

Een van de meest gebruikte toepassingen van een pointcloud is het gebruiken als onderlegger voor het maken van een BIM model. Een BIM is een databron voor informatie over een gebouw of installatie die een de basis vormt voor beslissingen tijdens de gehele levenscyclus van dat object. Dus vanaf ontwerp tot de sloop van een object.

Om de pointcloud om te zetten naar een AS Built BIM dient men gebruik te maken van zogenaamde modeller software. Bekende zijn Revit en Archicad en SketchUP.

Met deze pakketten kunt u alle elementen natekenen en classificeren volgens de NL SFB codering.

3: Bouwvorderingen bijhouden en vastleggen met een Pointcloud.

Steeds vaker bouwbedrijven ervoor om in verschillende fases in het bouwproces een pointcloud te laten maken. Ze doen dit om te monitoren welk werk is gedaan, waar elementen / onderdelen / installaties zitten, en om revisietekeningen te kunnen maken.

Ook gebruiken ze deze data om alle belanghebbenden in het proces te kunnen informeren.

pointcloud_bouwvorderingen_revisietekeningen

4: Pointcloud voor  productie faciliteiten en industrie om assets te monitoren

Industriële en productieomgevingen zijn continu onderhevig aan veranderingen. Verbouwingen, nieuwe machines en veranderende layouts van machineparken. Een digital twin zorgt voor een actuele en complete weergave van de werkelijkheid waardoor nog betere beslissingen kunnen worden genomen en tijd en geld bespaard worden.

Hoe maak je een digital twin?

Dit is vaak een complex proces met meerdere lagen. Het begint met het opzetten van een model dat voldoet aan de informatie voorziening die een plant manager nodig heeft. Vervolgens moeten deze assets die hij / zij live wil monitoren worden gekoppeld aan bijv IoT sensoren. Vervolgens kan er live gekeken worden naar alle output van deze assets zoals temperatuur, output etc.

Digital twin with IoT sensors

Wilt u meer informatie over een pointcloud / BIM model of Digital Twin naam dan geheel vrijblijvend contact met ons op.